Fotbollens historia i Malax

Fotbollen tog sin början på 1960-talet. Bollsektionen kom hastigt igång och skapade lag i alla åldersklasser. Redan år 1961 deltog föreningen i distriktets grundserie med ett senior- och ett C-juniorlag. C-juniorerna kom till final och spelade mot Vasa IFK som vann. Malax IF spelade totalt 31 matcher varav 12 segrar, 5 oavgjorda och 14 förlorade matcher.

Fotbollen har från början ända till dagsläget samlat många intresserade både på och utanför planen. År 1979 avancerade Malax IF till division tre med tränare Leif Häggblom i spetsen. I ett år hölls Malax IF kvar i division tre efter att ha endast vunnit tre matcher på hela säsongen. Efter detta blev det tuffa tider för Malax IF fotbollen, många lade skorna på hyllan efter division treans missöde samt att motivationen och åldern kom emot för största delen i laget, laget gick genom en generationsväxling. I fortsättningen gick det inte heller bra och Malax IF hölls kvar i division fem under åren 1983-1990. År 1986 bestämde sig Malax kommun för att en idrottshall och en grusplan skulle byggas. Detta betydde att föreningen skulle få mera kvalificerat motstånd för träningsmatcher och turneringar. Efter några år av förbättrande av träningen, utbyten av tränare och arrangemang steg äntligen Malax IF till division fyra år 1990. Det blev ett framgångsrikt år för fotbollen och de vann match efter match. Till sist hamnade de i ett kval mot Kauhajoen Karhu på en plan i Lappfjärd. Det stod 0-0 efter full matchtid och matchen avgjordes på straffar. Turen var inte på vår sida och Kauhajoen Karhu steg till division tre medan Malax IF fick nöja sig men ännu ett år till i fyran.

Efter en paus på 13 år var Malax IF återigen i division tre. Malax IF fick till och med möjlighet år 1993 att kvala till division två men förlorade mot Kemijärvi och lämnade kvar i trean ett tag till.

Det var på slutet av 90-talet som blev Malax IF fotbolls storhet hittills. Efter 1993 fortsatte Malax IF att spela i division 3. Året var 1997 när Malax IF gick ända till sjätte omgången i Finska Cupen. Då mötte Malax IF storslaget TPV från Tammerfors som två år tidigare varit finska mästare. Där blev det tyvärr stopp efter en riktig fotbollsfest i Pixne med ca 500 åskådare. År 1998 kvalade Malax IF pånytt till division 2 och efter kvalseger mot Kapa/Kajana och Vaajakosken Pallo blev det avancemang till norra divisionen 1999. Efter en bra säsong i division 2, sjönk Malax IF till division 3 där de hölls i två år. År 2002 slutade en stor del av lagets stomme och då beslöts det att Malax IF frivilligt skulle gå ner i seriesystemet och börja om från början i division 5 med endast Malaxpojkar. Efter ett par säsonger i division 5, avancerade Malax IF 2010 till division 4.

Beträffande herrfotbollen i Malax slutade säsongen 2018 i moll då laget kastade in handduken efter halva serien. Men aktiviteten på juniorsidan var desto större med över 170 aktiva spelare återväxten är lovande. Till säsongen 2020 gjorde herrarnas representationslag comeback!